Európa 2000 Gimnázium

Mindennapi függőségeink és a szenvedélybetegségek okairól, a megelőzéséről, a változásról diákoknak, pedagógusoknak, hozzátartozóknak

A fiatal felnőttkor koránt sem ideális állapot, - aligha volt valaha az, de erősebb már volt a kapcsolatok ereje.

Minden korábbi időben a gyermekek a felnőttek közösségében és velük kapcsolatban, útmutatásaikat követve nőttek fel, ezek alapján ismerték meg, hogy miként működik a világ. Mára eltűntek a hagyományos közösségek, a mentorként tevékenykedő felnőttek, viszont olyanok vállalnak felelősséget a gyermekek nevelésében, akikhez nem kötődnek. Nincs idő azon keseregni ami elmúlt, de van lehetőségük felépíteni azt, ami hiányzik.

Kérj időpontot

Kérj időpontot egy ingyenes, 30 perces, kötetlen beszélgetésre, ami leginkább olyan, mintha egy “ezer éve” nem látott baráttal leülnél beszélgetni.

Ez a „beszélgetés” annyiban mégis más, hogy  nem csak meghallgatlak, hanem arra is figyelek, hogy elegendő információt kapjak a jelenlegi állapotodról, károsnak vélt szokásaid erejéről és irányáról.

Azt is fontos látnunk, hogy ez a program neked való-e és én tudok-e neked a lehatékonyabban segíteni. Ha igen, felajánlom a segítségem, ha nem, megkeressük a számodra legkedvezőbb kezelési formát.

Diákoknak

Nehéz ma fiatal felnőttnek lenni? A tények szerint, ma minden korábbinhoz képest, sokkal több a tájékozódási zavar és kevesebb a tájékozodási pont. Ez a korosztály tudja, hogy mit akar, de azt talán nem tudja, hogy mire is van igazából szüksége. Miért? Mert nehéz elfogadható példákat találni, hiányoznak azok a felnőttek, akik követhető tekintélyek lehetnének, meggyengültek a fontos kapcsolatok, ezért sokkal több a bizonytalanság, az összezavarodottság és elveszett az a természetes tájékozódási képesség, ami elengedhetetlen a sikeres felnőtté váláshoz. De nem kell adottnak venni, ha a dolgok nem a kívánt irányba mennek …

Pedagógusoknak

A pedagógusok soha eddig nem voltak olyan felkészültek, mint ma, a tantervek és az infrastruktúra sokkal fejlettebb mint valaha. Ezek ellenéra az oktatás stresszesebb mint akár egy generációval ezelőtt, a diákok motiválatlanok, okosak, de mégis alulteljesítenek, tájékozottak, értelmesek, de unatkoznak. A probléma általános és riasztó, de a megoldás viszonylag egyszerű. A tudnivalókat nem lehet belerakni egy diákba, mint egy pénzérmét a pénztárcába. Szükség van a kapcsolatra, amiben hajlandó figyelni, a kötődésre, amiben mer segítséget kérni, és amiben el akar érni valamit.  

Hozzátartozóknak

Gyermeket nevelő szülők gyakran fogalmaznak úgy, hogy: a mai fiatalok tiszteletlenebbek, fegyelmezetlenebbek mint bármikor korábban és manapság valami nagyon félresiklott. Szülők és a gyermekek közti, tátongó szakadék, bár sokszor áthidalhatatlannak tűnik, de nem az! A hidat a kapcsolat jelenti, ami csecsemőkorban fizikai kapcsolatot jelent, fiatal felnőtt korban érzelm kötődéssé, majd lelki kapcsolattá kell alakuljon. A nevelés eredményességének és a kapcsolat erejének nem az a titka, hogy szülőként mit teszel, hanem, hogy a gyermeked számára mindez mit jelent.