A változás útja, amin neked is végig kell menned, ...

... ha nem is egyedül

A változás útján, tudok és szeretnék segíteni Neked!

Szeretnék segíteni, hogy megtaláld a személyre szabott legjobb megoldást! Azért tudok segíteni, mert ismerem a hazai drogszakmát, az ellátórendszert, a szakemberket, intézményeket, a jogi hátteret. Ismerem a drogokkal kapcsolatos problémák kialakulásának okait, a függővé vált ember helyzetét, a gyötrődéseket, és azt a sok sok reménytelen évet, amit most Te is elkerülhetsz, vagy lezárhatsz, egy kis külső segítséggel.

Kérj időpontot

Kérj időpontot egy ingyenes, 30 perces, kötetlen beszélgetésre, ami leginkább olyan, mintha egy “ezer éve” nem látott baráttal leülnél beszélgetni.

Ez a „beszélgetés” annyiban mégis más, hogy  nem csak meghallgatlak, hanem arra is figyelek, hogy elegendő információt kapjak a jelenlegi állapotodról, károsnak vélt szokásaid erejéről és irányáról.

Azt is fontos látnunk, hogy ez a program neked való-e és én tudok-e neked a lehatékonyabban segíteni. Ha igen, felajánlom a segítségem, ha nem, megkeressük a számodra legkedvezőbb kezelési formát.

A változás útja, amin neked is végig kell menned, ha nem is egyedül

A függőségedet kialakító szerhasználat, vagy számtalan egyéb problémát, okozó viselkedési zavar megjelenése és a józan, új életformád kialakítása között van egy jól látható folyamat. Ezen az úton – nem csak te, hanem kivétel nélkül, minden függővé vált, majd józanná lett ember végigmegy. Mindez független kortól, nemtől, helyszíntől, választott szertől, függőség tárgyától akkor is, ha mindenkinél kap egy egyéni színezetet.

Nézz rá erre az útra, láthatod, hogy egymástól jól elkülöníthető időszakaszokra bontható, és egymást követő, egymásra épülő történésekből, tennivalókból, feladatokból áll.

Veled is az fog történni, mint mindenki mással, ha végigmész, ha megteszed a szükséges lépéseket elégszer és jól, képes leszel felszámolni a függőséged, képes leszel kialakítani egy olyan új életformát, amiben elérheted mindazt, amit szeretnél, vagy amit érdemes.

A sikertelen leállási szándékok nem azért vallanak kudarcot, mert leállni nehéz lenne! Nem olyan bonyolult! Sokkal inkább azért nem jön össze, mert talán még nem döntötted el, csak mások nyomása miatt tettél valamit, vagy nem is tudod, mi mindent kell lépésről lépésre megtenni, vagy az akaraterődben bízol, és nem kérsz segítséget. Lehet, hogy korábbi kudarcaid eleve elhitették veled, hogy ez neked nem megy. Ezek egyike sem igaz, csak sok mindent másként kell csinálni!

Nézzük, milyen is ez az út, ami vár rád.

Általában, mikor először találkozom a klienseimmel, ezen az úton a harmadik lépésnél tartanak. Keresnek valami segítséget a leszokási szándékaik támogatásához. Van már egy döntés, hogy fel akarják számolni függőségeiket, mert már többet tisztában vannak az emberi, egészségügyi, egzisztenciális, jogi veszteségeiken, ami már sokkal több hátránnyal jár, mint ami előnyt okoz.

Az első néhány találkozásban

A konzultáció során, fel kell keltenem, vagy meg kell erősítenem a motivációd, mert leállási szándékod, az esetek döntő többségében párosul a sóvárgással, az akaraterőd eltűnésével, a céljaid feladásával.

A feladat kettős, látnod kell a feladás következményeit, és pontosan meg kell ismerned a leállás előnyeit. Látnod kell, méghozzá a lehető legpontosabban, hogy mindaz ami történt nem a véletlen műve, és ami történni fog, az nem egy lehetetlen küldetés. El kell jutnod oda, hogy meg tudd fogalmazni magadért, hogy mit akarsz elhagyni és magadért hova szeretnél eljutni.
A közös munkánk legjelentősebb része ezzel kezdődik, mert a józanságod „csak” egy eszköz és nem cél, a józanságod „csak” a belépő az előadásra.

Volt idő, amikor élvezted a kialakuló függőséged minden „ajándékát”, …

… anélkül, hogy bármi hátrányát tapasztaltad volna. Miért nem akartál változni? Mert azt kaptad „ajándékba” amire a legnagyobb szükséged volt. A választott „szered” használat során, olyan tudtál lenni, amilyen nélküle is szerettél volna lenni, de nem ment.
Csökkentette a szorongásod, eltüntette a gátjaid, eljött vele a nyugalom, olyan volt, mint egy anyai ölelés. Nem azt kell boncolgatni, hogy mit tettél, vagy mi minden történt, hanem azt kell megértened, hogy miért volt minderre szükséged igazából! Ezek az okok leggyakrabban a korai gyermekkorodban gyökereznek és fiatal felnőtt korodban fejtik ki hatásukat. A valódi okok megtalálása, megértése, hatásuk elhalványítása, a lelkedbe égett rossz mondatok, gondolatok felülírása, – mindez együtt jelenti a változás alapját!

Nevezzük állapotfelmérésnek …

… amikor szembe nézünk jelenlegi helyzeteddel. A kialakult függőség nem játék, az elvonás időszaka hordozhat kockázati tényezőket. Tudnod kell, hogy amikor a józanság útjára lépsz, szembe kell nézned a dolgaid és a mögötted álló időszak nehézségeivel.
Előfordulhat, hogy a választott szer hatóanyaga, vagy a fogyasztott mennyiség miatt, kizárólag orvosi ellenőrzés és felügyelet mellett csökkenthető.
Előfordulhat, hogy a fogyasztással töltött évek, a családi háttér, vagy a környezet miatt, a heti konzultációk nem tudnak hatékonyak lenni, mert nem tudod szokásaid, viselkedésed, kommunikációd megváltoztatni.
Mindent érdemes jól körül járni, személyre szabott, hatékony felépülési tervet készíteni és a helyzetednek megfelelő döntéseket hozni, mert újabb és újabb kudarcra semmi szükséged.

Ha megteszel egy-két lépést, lesz egy-két eredményed is.

Már a legkisebb eredményed is fenn kell tartanod, vigyáznod kell rá! Ugyanúgy hiba lenne tagadni a sikert, mint eltúlozni a bizonyosságod. Úton vagy, haladsz a magad tempójában, de még nem értél célba! Amikor eljön a nap, hogy „Olyan rég vagyok már tiszta, mint még soha!”, az jó, de ekkorra még nem alakulhatott ki az új életformád. Még figyelj oda és tegyél meg mindent, hogy a minimális alá csökkenhessen a visszarendeződés valószínűsége és tegyél meg mindent az új életformád megszilárdulása érdekében.

Új életforma

Az új életforma „tartozékainak” összeszedéséhez és a hétköznapi gyakorlatoddá tételéhez, tapasztalatom szerint, két-háromévnyi tennivaló vár rád, ennyi mindent kell elvégezned. Helyes önismeretre teszel szert, önbizalmad megerősödik, önbecsülésed helyreáll, kapcsolataid lecserélődnek átalakulnak, céljaid kikristályosodnak. Mindez nem azt jelenti, hogy eljött az idő, hogy más módon, „rekreációs” céllal újra használhatsz valamit! Ne tedd! Albert Einstein (talán nem is ő mondta) szerint: Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.

Eljöhet az az idő, …

… kívánom, hogy jöjjön is el, amikor elmarad a sóvárgás, nem zavar mások bódult állapota, amikor határozott nemet tudsz mondani az alkoholra is egy partin és már nem fogy kísérni a múltad, semmilyen helyzetben.

Minél előbb hagysz fel káros szokásoddal, viselkedéseddel, annál kedvezőbb helyzetből kell talpra állnod, ezt ne feledd. Ha úgy döntöttél, hogy abbahagyod, ez az út vár rád is, ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, ezen az úton tudok és szeretnék segíteni neked is.