Prevenció

"Az éhes szellemek pedig kibírhatatlan éhséget és szomjúságot élnek át."

A szenvedélybetegség szinte mindent elvesz, mégis nagyon nehéz abba hagyni. A kérdés az, hogy vajon mitől van ekkora ereje?

Munkám során számtalan emberrel találkoztam, akik rabja voltak valamilyen függőséget kialakító szernek, közismert drognak, vagy viselkedésnek.

Ezek az emberek egytől egyig szenvedtek.

Szenvedélyes szerhasználatuk során szinte mindent elveszítettek. Elvesztették az egészségüket, a szépségüket, a kapcsolataikat, a szerelmüket, az egzisztenciájukat, a biztonságukat, a reményüket, sokan végül az életüket is.

Kérj időpontot

Kérj időpontot egy ingyenes, 30 perces, kötetlen beszélgetésre, ami leginkább olyan, mintha egy “ezer éve” nem látott baráttal leülnél beszélgetni.

Ez a „beszélgetés” annyiban mégis más, hogy  nem csak meghallgatlak, hanem arra is figyelek, hogy elegendő információt kapjak a jelenlegi állapotodról, károsnak vélt szokásaid erejéről és irányáról.

Azt is fontos látnunk, hogy ez a program neked való-e és én tudok-e neked a lehatékonyabban segíteni. Ha igen, felajánlom a segítségem, ha nem, megkeressük a számodra legkedvezőbb kezelési formát.

Éhes szellemek

Munkám során számtalan emberrel találkoztam, akik rabjai voltak valamilyen függőséget kialakító szernek, vagy viselkedésnek. Sokfélék voltak, fiatalok, idősek, alkalmi fogyasztók, intravénás drogfogyasztók, motiváltak a változásra, vagy magukról is lemondó, beletörődöttek.

Ismerek olyanokat, akik spontán felhagytak káros szokásaikkal, voltak, akinek kellett egy kis segítség, voltak, akik tagadták a függőségüket, voltak, akik „trendinek” gondolták a drogfogyasztást, voltak köztük „magányos farkasok” és voltak, aki a liberalizáció élharcosaként használtak valamilyen tudatmódosító szert.

Voltak ilyenek, vagy olyanok, de néhány beszélgetés után egytől egyig, kivétel nélkül mindenkiről kiderült, hogy legbelül, az álarcok mögött mélyen szenvedtek.

Szenvedélyes függőségük kialakulása és a kialakulás mögött meghúzódó okok miatt, az évek során szinte mindenüket elveszítettek: előbb az önbecsülésüket és a kapcsolataikat, aztán az egzisztenciájukat, később az egészségüket, a biztonságukat, a reményüket, sokan végül az életüket is.

A szenvedélybetegség az elején ad valamit „ajándékba”, ezért elképesztően nehéz abba hagyni, aztán a kialakult függőség idején szinte mindent elvesz, mégis nehéz megváltozni, mert a kialakult függőség nagyon erős. És ezen a ponton az a kérdés, hogy vajon mitől van ekkora ereje a függőségnek?

Ha meg akarod érteni ezeket az embereket és tanulni akarsz tőlük a függőségek természetéről, akkor nem arról kell gondolkodni, hogy mi a rossz a tudatmódosító szerek fogyasztásában, hanem azt kell megérteni, hogy mi az, amit adnak. Mi az, amit megkapsz általuk, ami nélkül képtelen vagy élni, amit nélkülük képtelen vagy elérni?

Ezek az emberek a szerek fogyasztása által megkapják a fájdalmaik enyhülését, a gondjaik, szégyeneik eltűnését, a szorongásaik csökkenését. Békét, nyugalmat elfogadást élnek meg, még ha csak ideig óráig is. „Olyan volt, mint egy semmihez nem fogható nyugalom, mint egy nagy puha takaró, mint egy igazi anyai ölelés.”

És ezen a ponton nem az a kérdés, hogy az emberek miért használnak tudatmódosító szereket, hanem az, hogy honnan van az életükben az a sok, kibírhatatlan fájdalom, szorongás, vagy stressz?

Amikor ezeknek az embereknek az élettörténetét meg akarod ismerni, azt fogod látni, hogy már életük korai szakaszától fogva, nem kaptak elég szeretetet, törődést, útmutatást, bátorítást, viszont kaptak sok elutasítást, fizikai és lelki bántalmazást, elhagyták őket, magukra maradtak, ezért éreznek fájdalmat.

Dr. Máté Gábor ír a Sóvárgás démona (eredeti címen: Éhes szellemek) című könyvében arról, hogy a buddhista gondolkodásban, a létezésünk egyik formája, az éhes szellemeknek nevezett létmód. Az óriási gyomor, a roppant szűk nyak, az örökös éhezés, a sóvárgás, a szenvedélyes vágykielégítés, szánalmas következménye.

Soha, semmiből nem képesek annyit fogyasztani, hogy megelégedjenek, örök szomjúság, örök éhség, örök reménytelen sóvárgás, lelki szenvedés a létük, és a függőség nem más, mint a vágy arra, hogy ezt az ürességet valami kívülről betöltse.

Mindannyiunknak megvan a magunk története, megvannak a magunk nehézségeink, félelmeink, szorongásaink és megválasztjuk az ezek által érzett üresség betöltésének módját is. Innen a sokféle függőség. De minden függőség mögött ott áll, – akár egészen gyermekkorunk óta, hogy mi mindent nem kaptunk meg.

Gondolataid, érzéseid és a boldogság keresése

Mióta ember az ember, azóta velünk vannak a gondolataink, érzéseink és keressük a boldogságot. Gondolkodsz te is az életed alakulásáról, helyzeted stabilitásáról, jobbá tételéről, múltadról, jövődről. Igyekszel a tanultakra, a tapasztalataidra támaszkodni és ezekből következtetéseket levonni arra, hogy miért történt épp úgy a tegnap, tegnapelőtt és miként fog alakulni a holnap, a holnapután.

Mindeközben, a számtalan élethelyzeted sikerülhet jól, vagy rosszul, jönnek mennek az érzéseid, amik lehetnek kellemesek, vagy kellemetlenek, motiválhatnak, vagy lehangolhatnak.

A vágyaid és a lehetőségeid távolsága

Nagyon nem mindegy, hogy a tapasztalataid, a gondolataid és életed eseményei, milyen előjelű érzéseket keltenek benned döntő mértékben:

  • nem mindegy, hogy önbizalommal telten, pozitív énképpel, erőtől duzzadva vágsz bele a rád váró kihívásokba,
  • vagy szétszaggatott önbecsüléssel, esélytelennek érzed magad és reménytelennek látod céljaid elérését.

Előbbi helyzetben vágyaid és lehetőségeid szinte összeérnek és ha fontossá válik, vagy szembe jön valami nehézség, hiszel magadban, képes vagy érte, vagy ellene tenni, tudod, hogy el fogod érni, vagy el fogod kerülni, elégedett vagy magaddal, elégedett vagy a dolgok alakulásával és meg van elégedve a lelked.

Utóbbi helyzetben az az élményed, hogy nem vagy ura a helyzetnek, nem vagy képes irányítani a dolgok alakulását, nem vagy képes jó irányba befolyásolni sorsod, a veled történteket. Amire vágysz nincs lehetőséged elérni, alkalmatlannak, vesztesnek éled meg magad, a vágyaid és a lehetőségeid végérvényesen eltávolodtak egymástól és fáj a lelked.

A fájdalmak csillapítása és a függőség

A fájdalmat egyikünk sem szereti, nem szeretünk velük együtt élni, sőt keressük a módját, hogy miként tudjuk elkerülni, eltüntetni. Ha keresni kell egy példát: van tudásunk és lehetőségünk, hogy naponta többször is megmossuk a fogunkat, hogy elkerüljük a szuvasodást és az ezzel járó fájdalmat, de ha nem tesszük és kilyukad, elkezdünk fájdalomcsillapítót szedni.

Erre mondjuk, hogy a probléma megoldására tett kísérlet, – rossz eszközzel. A helyes megoldás a megelőző fogmosás lenne, vagy ha megvan a baj, fogorvos betömi, vagy kihúzza, de többé nincs szükség fájdalomcsillapításra, hisz nincs fájdalom.

Stressz alatt, traumák között, érzelmileg elhanyagolt állapotban, alacsony önbecsülés esetén, szorongások, gátlások között, esélytelennek és reménytelennek érezve magad, keresni fogod az enyhülést, a nyugalmat, az örömöt, a biztonságot.

A tudatmódosító szerek, a viselkedési zavarok ezt az enyhülést, nyugalmat, örömöt adják “ajándékba” ideig óráig. Ezt a pillanatnyi  enyhülést fogod keresni újra és újra, de az “ajándéknak” ára van, benyújtja a számlát is. Hozzászokik a szervezeted és a jelentkező negatív hatások ellenére sem fogod tudni abba hagyni.

Nem az a kérdés, hogy mit tettél, hanem az, hogy mi az oka a tetteidnek?

Akaratgyenge lennél? Szó sincs róla! Gyenge lennél? Szó sincs róla! Rossz megoldásokat választottál? Szinte biztos! Te is csak keresel, – mint mindannyian: szeretnél boldogulni, szeretnéd a feszültséget, a szorongató helyzeteket elkerülni, fájdalmas hatásukat enyhíteni, a rád váró nehéz helyzeteket megoldani, sikeresnek lenni.

Ha nem tudod mi tévő légy, az nem a te hibád. Ha nincs meg a belső erőd, képességed arra, hogy úrrá tudj lenni a feszültségeiden, akkor a kialakuló függőséged egyfajta válasz a problémáidra, ami nem a te döntésed. Mindez nem az akaratgyengeség jele, nem genetikai probléma, a függőség sokkal inkább egy válasz, a belső béke hiánya és a fájdalom jelenlétére.

Prevenció

Első cél lehet, hogy a mindenféle függőség kialakulásának a megelőzése. Soha, senki nem tudja megmondani neked, hogy a használt tudatmódosító szer fogyasztása mit jelent számodra.

Soha nem tudhatjuk, hogy milyen ajtót nyit ki, milyen élményt jelent, mivel fog „megajándékozni”. Lehet, hogy soha nem jelent majd többet a társasági időtöltés rekreációs kiegészítésénél, de lehet, hogy megkapod az a mindent elsöprő, mély „anyai ölelést”, ami egészen korai gyermekkorod óta hiányzott. Nem tudhatjuk, nem tudjuk előre megmondani!

Második cél, ha jelen van az életedben valamilyen tudatmódosító szer fogyasztása, vagy valamilyen problémás viselkedési forma, aminek élvezed minden előnyét, de még nem látod hátrányait akkor azt tudom legerősebben üzenni, hogy legyél résen és ha elkezd kellemetlenné válni, tudj segítséget kérni.

Harmadik cél lehet, hogy már kialakult függőség idején, minél hamarabb felismerd a változás szükségességét, hogy ne kelljen eljutnod életed mélypontjára és még időben, kedvezőbb helyzetből tudj talpra állni.

Megérteni a fájdalmat, elhalványítani erejét és felépíteni egy új életformát

Csak úgy lehet segíteni, ha megértjük a kiváltó okokat, a fájdalmakat. Ehhez meg kell érteni a függővé vált ember életének történetét, fejlődésének elakadásait, talán már korai gyermekkorát meghatározó stresszeket, kapcsolati nehézségeinek meghatározó eseményit.

Ha megérted a kiváltó okokat, láthatod, hogy mindez nem a te hibád, de te tehetsz ellene, te tehetsz magadért. Megértheted, hogy a tudatmódosító szerek használata amit választottál, tovább rontja valós problémáid, viszont választhatsz valódi megoldásokat, amik segítenek a rád váró élethelyzetek hatékony megoldásában.

Ha megvan, hogy miben kell lelkileg erősödnöd, megérted, hogy új megküzdési stratégiákat kell kifejlesztened, megtapasztalod, hogy tudsz dolgozni az önismereteden, önbecsüléseden, önbizalmadon, hogy értékesnek, képesnek és alkalmasnak élheted meg magad.

Minderre támaszkodva képes leszel felépíteni egy a korábbitól teljesen eltérő új életformát, egy számodra élhető életet, amiben elérheted mindazt amit szeretnél, vagy amit érdemes.