Tudni és tennivalók - élőben, hozzátartozóknak, szenvedélybetegség idején

A tanácstalanság és a megoldás értékű segítség közötti hiányzó láncszem!
Lefoglalom a helyem!

A Hiányzó Láncszem napja

Helyszín: Budapest,
Az időpont: 2024. I. negyedév

A részvétel díja: 21.400.-ft

Szülőként

A lehető legjobb döntést hoztad és ezzel meg is tetted a legnehezebb legelső lépést, hogy véget érhessenek a „Nemszeretem” évek.

Volt már úgy, hogy szégyenkeztél miatta?

„Jó lenne visszamenni és mindent másként csinálni, de sajnos már nincs hova!”

Hozzátartozóként

Ha együtt megyünk tovább, már csak könnyebb lehet, mert látni fogod az alagút végét és tisztába leszel a tennivalóiddal, lépésről lépésre.

Az elhangzó tudni és tennivalók ismerete jelentheti a hiányzó lácszemet, a tanácstalanság és a „nemszeretem évek” felszámolása között!

Mi – A Hiányzó Láncszem napja?

Egy kiváló alkalom szülőknek, hozzátartozóknak a szenvedélybetegségek kialakulásának okairól, a függőség felszámolásának lehetőségeiről, a hatékony segítés mikéntjéről és hogyanjáról. Másfél óra előadás a szenvedélybetegségek megjelenésének okairól és a függőségek kezelésének lehetőségeiről. Másfél óra gyakorlatias tudni és tennivalók a felépülésről és a számodra megoldás értékű szükséges lépésekről, + kérdezz, felelek.

De ettől sokkal-sokkal több!

Ez a nap, egy kiváló lehetőség arra, hogy:

– rá tudj nézni, éppen hol tartasz, mire van szükséged,
– felszámold a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos tévhiteket,
– meglásd, a fényt az alagút végén, mert van kiút,
– megértsd, a józansághoz elvezető úton vannak rád váró tennivalókat,
– felkészülten meg is tudd tenni a tennivalókat, lépésről lépésre
– képes legyél eljuttatni gyermeked, szeretted a számára megoldás értékű kezelésbe.

Nerada Mátyás

Nerada Mátyás
addiktológiai tanácsadó

Már több mint három évtizede segítek szenvedélybeteg fiataloknak a felépülésben egyéni és terápiás kötnyezetben, illetve hozzátartozóknak csoportos és egyéni tanácsadásal.

A részletek:

Útmutatásszenvedélybetegek hozzátartozóinak a probléma megértéshez, és a felépüléshez elengedhetetlen tennivalók.

Ha akartad már, de nem történt meg a kívánt változás, ha kerested a megoldást, de nem találtad még meg, ha kértél már segítséget, de még nem tudtad átültetni a gyakorlatba, akkor gyere el.

A lelki szükségleteink, mint a biztonság, fontosság, szerethetőség iránti vágy, pont ugyan olyan erős igényünk, mint a fizikai szükségleteink, éhség, szomjúság, levegő vétel megelégítése. Teljesülésük nem képezik választás tárgyát! Létünkhöz, jóllétünkhöz elengedhetetlenek. Amikor eszel, elmúlik az éhség, amikor iszol, elmúlik a szomjúság, amikor levegőt veszel, elmúlik a légszomj. Ha biztonságban vagy, nem félsz, ha fontosnak érzed magad, erős az önbizalmad, ha szeretetet kapsz, megnő az önbecsülésed. Ha ezek megvannak nem szenvedsz sem fizikailag, sem lelkileg. De mi van, ha ezek hiányoznak? Erről szól A Hiányzó Láncszem napja!

A szenvedélybeteggé válásnak is megvannak az okai, csakúgy, mint a sikertelen leállási kísérleteknek, a sikeres felépülésnek is! 

A függőség kialakulása mögött is tettenérhető a „tervezettség” a felépüléshez is elengedhetetlen a végiggondolt és tervezett lépések egymásutánisága. Ez jelentheti a sikertelen leállási kísérletekkel járó kudarcok számának csökkenését, de jelenthet önbizalmat, önbecsülést növelő győzelmet is a felépülés során.

Ezen az alkalomon sem ígérhetem azt, hogy kapsz egy „mindenek felett hatékony” tanácsot, aminek segítségével végérvényesen jó irányba alakul körülötted minden, de azt igen, hogy:

 • amit hallani fogsz, az elindíthatja benned, körülötted a valódi változást,
 • hozzátartozód felépülését szolgáló tudatosságra teszel szert,
 • magabitzosabb leszel, ezáltal csökkenni fog a kiszolgáltatottságod érzete,
 • jobb rálátásod lesz, a hozzátartozódban játszódó folyamatokra,
 • ismerni fogod azokat az eszközöket, amikkel hatékonyabban fogsz tudni segíteni.

Az időpont: 2024. I. negyedév

A helyszín: Budapest,

A részvételi díj: 21.400.-ft

A nap menete:

 • Regisztráció: 09:30-10:00,
 • I. blokk: 10:00-11:30,
 • II. blokk: 12:00-13:30,
 • Kérdezz-felelek: 14:00-14:45

Regisztráció

I. blokk:

A függőségek kialakulásának okai
A tudatmódosító szerek fogyasztása, vagy a viselkedési addikciók kialakulása, soha nem a véletlen műve, vannak mögötte megérthető okok. Valós ok lehet a helytelen önértékelés, az alacsony önbizalom, de szerepet játszhat egy-egy fel nem dolgozott fájó emlék, vagy traumatikus esemény is. A kialakult függőség egyfajta fájdalomcsillapítás, – a lélek fájdalmainak enyhítésére tett kísérlet, csak rossz eszközökkel.

A felépülés lehetőségei
A függőségek felszámolására az adja a lehetőséget, hogy a valós okokat meg lehet találni, meg lehet érteni, hatásukat el lehet halványítani, a rossz gondolatokat felül lehet írni, a káros szokásokat fel lehet cserélni jó szokásokra. Amikor képesek vagyunk önmagunkat újraértékelni és egy új életformát kialakítani, akkor ki tud alakulni a helyes önismeret, a megfelelő önbizalom és az erős önbecsülés és ami a legfontosabb ebben a munkában, hogy a fájdalomcsillapítás is okafogyottá válik. Ez a valódi változás lényege!

Szünet

II. blokk:

Gyakorlati tennivalók
Hozzátartozóként az egyik legfontosabb feladat az informálódás. Számos téves gondolat él az emberek fejében azzal kapcsolatban, hogy mi történt, ki a hibás, kinek kellett volna valamit tenni és, hogy mi fog ezután történni. Égető kérdések ezek, de egy arasznyival sem visznek közelebb a megoldáshoz. Az esetek döntő többségében azok jutnak arra döntésre, hogy változtatnak káros szokásukon, akiknek a hozzátartozói megértik a függőség mögött meghúzódó valós okokat és kellően informáltak a megoldás értékű kezelések lehetőségeivel kapcsolatban.

A valódi változásról, mint lehetőségről
A függőséget kialakító szerhasználat, vagy számtalan egyéb problémát, okozó viselkedési zavar megjelenése és a józan, új életforma kialakítása között van egy jól látható folyamat. Ezen az úton – nem csak hozzátartozódnak, hanem kivétel nélkül, minden függővé vált, majd józanná lett embernek végig kell mennie. Mindez független kortól, nemtől, helyszíntől, választott szertől, függőség tárgyától akkor is, ha mindenkinél kap egy egyéni színezetet.

Szünet:

Kérdezz-felelek:

Amikor felteszel egy kérdést, 200%-al megnöveled a valószínűségét annak, hogy választ is fogsz kapni. Nincsenek jó vagy rossz kérdések, csak arra a kérdésedre nem fogsz választ kapni, amit nem teszel fel! Nincsenek tabutémák, minden téged érdeklő kérdésedre, igyekszem a lehető legőszintébb választ megfogalmazni.

Tehát A Hiányzó Láncszem napja röviden: elvek, módszerek, eszközök, amire szükséged van, – de amit egészen eddig sehol nem kaptál meg!

Foglald le a helyed magadnak ...

… és nyiss új fejezetet mind a magad, mind gyermeked életében!

Kinek való, kinek nem

Nem vagyok csodadoktor, nem vagyok varázsló

Nincs varázspirula, amitől holnapra szermentessé válik a hozzátartozód, nincs hókuszpókusz, amitől elmúlik minden lelki fájdalom. Nincs könnyű megoldás, ne várd az igazi „űrtechnikát”, ami majd megkönnyíti számodra a változást. Ne gyere el, ne vágj bele, ha van egy masszív elképzelésed a felépülésről, mert egészen biztos, hogy más szemmel kell ránézned, új hozzáállással kell megközelítened, és sok más lépést kell tenned, mint amire gondolnál, vagy amit eddig megtettél. Lehet, hogy tovább fog tartani mint remélnéd, nagyobb árat kell érte fizetned mint amire számítasz, de jobban megéri, mint valaha álmodtad volna.

Téves hiedelmek, mert …

 • … nem „gyógyíthatatlan” betegség!
 • … nem „genetikailag öröklött”!
 • … nem a jellem hibája!
 • … nem az első „találkozással” kezdődött!
 • … nem választás, vagy döntés „eredménye”
 • … nem az akaraterőn múlik a leállás!
 • … nem a absztinencia a függőség ellentettje!

Gyere el, mert szeretnék segíteni neked, ha el tudod mondani, hogy:

“Lesz, ami lesz, tart ameddig tart, kerül, amibe kerül, jöjjön, aminek jönnie kell!”.

 • Szeretnék segíteni, ha felvállalod, hogy te tehetsz most a legtöbbet azért, hogy ő megváltozzon.
 • Szeretnék segíteni, ha el tudod fogadni, hogy  szeretted felépülése, a kapcsolatotok minőségi változásán is múlik.
 • Szeretnék segíteni, ha a valódi változás érdekében, meg akarod érteni hozzátartozód függőségének valós okait.
 • Ha el tudod fogadni, hogy nem időben kell gondolkodnod, hanem elvégzett munkában, mert meg kell értened, át kell ültetned a hétköznapi gyakorlatodba, ki kell alakítanod egy új életformát.
 • Szeretnék segíteni, ha felkészültél arra, hogy a változás veszteséggel jár. Számtalan rossz szokásodtól, téves gondolattól meg kell szabadulnod, helyükre be kell építened jó szokásokat, építő gondolatokat.
 • Neked szerveztem ezt a napot, gyere el, ha megfogalmazódott benned, hogy változtatni szeretnél a kialakult helyzeten.

„Nekem csak egy tanácsra van szükségem!”

Sajnos „csak egy tanáccsal” nem tudok szolgálni, viszont ez a kérés jelzi a legpontosabban, hogy itt a helyed, gyere el!

Meg tudod érteni, hogy miként jutottatok el idáig, át tudjuk beszélni, hogy mik az elengedhetetlen első lépések a valódi változás felé és meg tudjuk tervezni az oda vezető utat.

Csak egy tanács nincs! Tudod miért? Mert a „csak egy tanács” – legyen az a világ legjobbja, kudarcra ítél, téged is, engem is.
Csak a példa kedvéért: „Főzni szeretnék a páromnak valami különlegesen finomat, nekem csak egy tanácsra van szükségem!” Tegyél bele sót! Egy tanács? Igen. Hatékony? Egyáltalán nem!

A Hiányzó Láncszem napja tehát – egy megoldásrendszer része, és van néhány következő lépés!

Beszéljünk arról is, hogy mi a következő lépés, hozzátartozód felépülése, a valódi változás, az új életforma kialakítása során?

A Hiányzó Láncszem napjának tematikája, a felépülés egyik fontos eleme, de csak a valódi változás egy része.

Az addiktologiaikonzultacio.hu honlap oldalain, kellő részletességgel tanítjuk és megértheted azokat az örök emberi alapelveket, ami a szenvedélybetegségek kialakulása szempontjából döntő fontosságúak, megismerheted az a szemléletet, amivel a felépülést érdemes megközelíteni és megtanulhatod azokat a módszereket, melyek segítségével képessé válhatsz a hozzátartozód káros szokásainak felszámolásában és egy vágyott, számára élhető élet kialakításában.

Amikor ezt a lehetőséget választod:

 • megértheted  hozzátartozód káros szokásának megjelenési okait,

 • segíthetsz felszámolni szeretted függőséggel kapcsolatos problémáit,

 • segíthetsz kialakítani neki, egy számára élhető életet.

Alább nem adom, kevesebbel te se érd be!

A valódi változásról

addiktologiaikonzultacio.hu

Mióta ember az ember, egyik alapvető szükségletünk, hogy a kedvezőtlen helyzetből egy jobb, kedvezőbb helyzetbe jussunk. Hozzátartozód szenvedélybetegségének kialakulása mögött is bizonyosan tetten érhető ez a folyamat. Hozzátartozód függőségének mozgató rugója is az a törekvés, hogy csökkenjen a stressz, a szorongás, a gátak ereje, a kissebértékűségi érzés, eltűnjön a mindennapjait meghatározó feszültség, hogy érezhesse magát fontosnak, hogy eltűnjön minden kínzó lelki fájdalma

Akár pszichoaktív szerek fogyasztásáról, akár viselkedési zavarokról van szó, a lényeg a fájdalomcsillapítás. A választott szer fogyasztása, vagy a viselkedési forma, enyhülést ad és azt az élményt, hogy „Ilyen szeretnék lenni nélküle is, de nem megy”

 • Kellő mennyiségű alkohol elfogyasztása után a csendes, befele forduló szószátyárrá válik, és ki meri mondani a gondolatait. Ha nem jól alakulnak a hétköznapok, ha nem sikerül irányítani a dolgok alakulását, az online játékok világa elhozza az erő, a hatalom és a siker élményét.    
 • Más szerek hatása hozza a nyugalmat, adja az erőt, a bátorságot, a gátak felszabadulástát, a fesztelen vidámságot, a nevetést, a feszültségek, szorongások eltűnnek, – ki, milyen megoldatlan lelki fájdalmakkal él.
 • Hozzátartozód is „csak azt kapja ajándékba”, amire leginkább vágyik, ezért keresi és használja újra, meg újra, egyre gyakrabban, egyre aintenzívebben. Hogy függőséget okoz … ? 

A bármitől függővé válásnak is megvannak az okai a mérföldkövei, sűrűsödési pontjai, a felépülésnek is vannak a szabályszerűségei, lépései. Ezért tudnak működni a közösségi terápiák. De! A szakember által vezetett önsegítés hatékonyságának ereje az, hogy hozzátartozód történetednek is van egy egyéni színezete.

A családban történtek, a kapcsolatai alakulása, az élete színterei, a függőséggel töltött évei, a függősége okai, ereje, irányultsága mégiscsak rá jellemző, egyedi történések, amik, egyéni, személyre szabott felépülési terv mentén hozhatják leghatékonyabban a kívánt eredményt. 

Ez a teljesen személyre szabott, egyéni, teljes felépülési megoldásrendszert tudom segítségül megajánlani neked, hogy hozzátartozód mielőbb felszámolhassa a függőségét, elindulhasson  a valódi változás és egy új életforma kialakítása felé.