Elterelés

Az elterelés menete, lépésről lépésre
Időpontot szeretnék kérni

 Nem vagy büntethető, ha csekély mennyiségű kábítószert fogyasztottál és az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolod, hogy legalább hat hónapig folyamatos, elterelésen vettél részt.

Közismert nevén az elterelés akkor jó lehetőség, ha fogyasztóként, „csak” csekély mennyiségű kábítószerrel, kisebb súlyú, drogos bűncselekményt követsz el.  Ilyen esetben részt vehetsz egy legalább hat hónapos, kéthetente másfél órás, folyamatos kezelésen.

Az elterelés legfőbb célja, hogy büntető eljárás alá vont személyként, hat hónapos kezelésben való részvétellel kiválthatod azt a büntetést, amit a csekély mennyiségű kábítószer fogyasztás, vagy birtoklás miatt kiszabnának rád.

Magát az eljárást ilyenkor is megindítják ellened, de ha okirattal igazolod a hat hónapos, folyamatos kezelésen való részvételed és annak sikeres befejezést, akkor az ügyedet meg kell szüntetni, így nem kerül sor a bűnösséged bírósági megállapítására és a büntetésed kiszabására.

Az elterelés menete lépésről lépésre

Igazoltatás

 • Amikor a rendőr felszólít a személyazonosságod igazolására, azt megteheted a személyi igazolványoddal, vagy a jogosítványoddal vagy akár az útleveleddel is.
 • Elvileg a rendőrnek is igazolnia kellene magát.
 • Ha közlik a tényleges okot, akár meg is motozhatnak. Fokozott ellenőrzés esetén, minden különösebb ok nélkül is átkutathatnak téged is, nálad lévő dolgaid, vagy akár az autódat is. Fontos, hogy a motozás során nem vetkőztethetnek le és nem végezhetnek testüregmotozást. Semmilyen formában se tanúsíts ellenállást, mert ha másért nem az ellenállás miatt is előállíthatnak.

Előállítás

 • Ha fogdában kerültél, mert találtak nálad kábítószergyanús anyagot, kötelezhetnek vizeletvizsgálatra. Ezt, jogodban áll megtagadni, viszont kötelezhetnek vérvizsgálatra. Lehet, hogy számodra ez a kedvezőbb, mert a véredből rövidebb ideig mutathatók ki az elfogyasztott szer.

Házkutatás

 • Előfordulhat, hogy további adatok felkutatása miatt két rendőr nyomozó a lakcímeden is megjelenhet, kutathat.

Kihallgatás

 • Fontos tudnod, hogy gyanúsítottként, vagy tanúként hallgatnak-e ki, mert gyanusítottként nem vagy köteles nem vagy köteles vallomást tenni, nem kötelezhetnek arra, hogy magadra, terhelő vallomás tegyél.
 • Ha mégis vallomást tennél, beszéld át ügyvéddel, mert amit mondasz később felhasználható ellened, másokat ne vádolj meg hamisan, mert az is bűncselekmény.
 • Ha valamilyen alkut ajánlanának fel, akkor jársz a legjobban, ha nem mész bele az ügyvéddel egyeztetés nélkül.
 • A csekély mennyiségű kábítószer fogyasztás, vagy birtoklás beismerése célszerű lehet, ha ez az első ilyen eseted, vagy a korábbi óta eltelt legalább két év, mert fel kell ajánlják, és vállalhatod az elterelést.

Tájékoztatás

 • Amennyiben esetedben az elterelés feltételei adottak, úgy ennek lehetőségéről tájékoztatást kell kapnod a nyomozás során.
 • Ha vállalod az elterelést, a rendőrségnek, vagy az ügyészségnek, vagy akár a bíróságnak fel kell függeszteni a büntetőeljárást, ha a törvényi feltételek adottak.
 • Kell kapnod a rendőrségtől egy igazolást kábítószer-függőséget gyógyító kezelés kábítószer használatot kezelő ellátás megelőző-felvilágosító szolgáltatás önkéntes vállalásáról, amin kell lennie egy ügyiratszámnak.

Elterelés

 • A rendőrségen kapott igazolással bejelentkezhetsz az, elterelést végző kezelésre. Választhatsz egy számodra időben, helyszínben megfelelő elterelést végző szolgáltatót, ahol ingyenes, kötött időben tartott, csoportos foglalkozásokon, kell részt venned. Ha úgy gondolod, keress meg és végig segíteni foglak ebben az időszakban, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb formát.
 • Ne húzd az időt, mert az ügyed egy évre függesztik fel, ez alatt kell a fél éves kezelést igazolnod.
 • Tudnod kell, hogy két évente, egyszer vehetsz részt az elterelésben!
 • Az elterelés megkezdéséhez szükséged lesz egy pszichiátertől, vagy addiktológiai szakrendelésről származó, előzetes állapotfelmérésre, egy igazolásra arról, hogy melyik elterelési formát kel választanod.
 • Az elterelés azzal kezdődik, hogy kapsz egy kezdő igazolást három példányban. Ebből az egyiket vissza kell vinned oda, ahol az elterelésre feljogosító igazolást kaptad. Ez le kell adnod, hogy felfüggesszék a veled szembe indított eljárást.
 • Kezdődhet a fél évig tartó, kéthetente másfél órás elterelés program. A megadott helyszínen, a megadott időben meg kell jelenned és részt kell venned, amit jelenléti ív aláírásával kell igazolnod. 
 • Az elterelés végén megkapod a záró igazolást három példányban, amiből egyet be kell vinned oda, ahova a kezdő igazolást is leadtad. Ha leadod a záró igazolást, le kell zárják az ügyed, mint ha mi se történt volna, nem lesz tárgyalásod, nem lesz priuszod és minderről fogsz majd kapni egy hivatalos okiratot is levélben.

Ha kábítószergyanús anyag birtoklása, vagy fogyasztása miatt elkaptak és lehetőséged van az elterelés programban részt venni, keress meg, segíteni foglak ebben a folyamatban és időszakban, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb kezelési formát és helyszínt.

Legfontosabb tudnivalók az
elterelésről

Ha kábítószer van nálad és elkapnak, az Magyarországon bűncselekménynek számít és az illegális kábítószerek megszerzése, tartása, termesztése, előállítása, behozatala, kivitele, és alapesetben szabadságvesztéssel büntetendő.

Általában, amikor elkapnak, csekély mennyiségű kábítószer van nálad, ezért ilyen esetekben a büntetés felső határa „csak” 2 év.

Ez a két év nem rövid idő, ezért fontos tudnod, hogy a fenti fenyegetettségtől függetlenül a magyar szabályozás ismeri az „elterelés” intézményét!

 • Kérj időpontot egy ingyenes, egyszeri, 30 perces konzultációra az űrlap kitöltésével és az „Időpontot szeretnék kérni” gombra kattintással.
 • A megadott számon három munkanapon belül keresni foglak.
 • Ismerkedünk, ránézünk a helyzetedre, segítek megtalálni a számodra megoldás értékű segítséget.

A hat hónapos megelőző-felvilágosító kezelés (elterelés) leteltével, záróigazolás lesz kiállítva a részedre, amit be kell mutatnod a hatóságoknak. Ezután valamikor megkapod az eljárást megszüntető határozatot.