Elterelés

Ha kábítószer van nálad és elkapnak, …Elterelés

… az Magyarországon bűncselekménynek számít és az illegális kábítószerek megszerzése, tartása, termesztése, előállítása, behozatala, kivitele alapesetben 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

De általában, amikor elkapnak, csekély mennyiségű kábítószer van nálad, ezért ilyen esetekben a büntetés felső határa már „csak” 2 év.

Ez a két év sem rövid idő, ezért fontos tudnod, hogy a fenti fenyegetettségtől függetlenül a magyar szabályozás ismeri az „elterelés” intézményét! Ez azt jelenti, hogy ha csekély mennyiségű, saját célra tartott, vagy termesztett kábítószerrel kapnak el - tehát nem akartad eladni, vagy átadni valakinek, - úgy mentesülhetsz a büntetés alól, ha az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolod, hogy legalább 6 hónapig folyamatosan - az állapotodnak megfelelő – kezelésben részesültél, részt vettél, egy elterelést végző helyen.

Azt, hogy mit jelent a „csekély mennyiség, azt jogszabály határozza meg külön-külön a kábítószerfajták szerint, a hatóanyag tartalom szerint.

Amikor csekély mennyiséggel kapnak el, büntetőeljárást indítanak ellened, mert amit tettél, az bűncselekmény. Akár meg is bilincselhetnek, újlenyomatot, vizeletmintát vehetnek, lefényképezhetnek, kihallgathatnak, de akár házkutatást is tarthatnak.

Az eljárás során első a nyomozati szakasz, ezt a rendőrség végzi, azután, ha a feltételei fennállnak a vádemelésre kerül sor, ez az ügyész dolga, majd végül a bírósági szakaszban általában a tárgyalásra kerül sor.

Fontos tudnod, hogy mint gyanúsított nem vagy köteles magadra terhelő vallomást tenni, talán a legbölcsebb magatartás, ha egyáltalán nem mondasz semmit, hiszen bármi, amit mondasz bizonyítékként felhasználható ellened, és ezen az sem segít, ha egy korábbi vallomást később „visszavonsz”, mert az nem olyan egyszerű.

A lényeg: ha nem akarsz semmit mondani, akkor nem kényszeríthet senki. Vallomást azért is óvatosan szabad csak tenni, mert 2007. június 13. napjától, ha részletesen elmondod, hogy mióta, milyen rendszerességgel és mit fogyasztottál valaha, és elég meggyőző vagy, akkor eleshetsz az eltereléstől, méghozzá elég messzire!

A nyomozás végeztével döntés születik arról, hogy esetedben fennállnak-e az elterelés feltételei, - emlékszel ugye: csekély mennyiség és saját használat. Ha igen, úgy nyilatkoznod kell, hogy vállalod-e az elterelésen való részvételt, mert az elterelés önkéntes alapon működik.

Amennyiben a feltételek fennállnak és te is vállalod, úgy kötelező kapnod eljárásonként egy alkalommal legalább egy évet arra, hogy megszerezd az elterelésről adott igazolást. Egy eljárásban csak egyszer választhatod az elterelést, azonban nincs semmilyen korlátja annak, hogy akárhányszor igénybe vehesd, ha a feltételei adottak - bármennyi eljárást is indítanak ellened.

Az elterelést engedélyező határozatot át kell venned. Elvileg tájékoztatást is kell kapnod arról, hogy mely szolgáltatókhoz fordulhatsz, de a legjobb, ha itt bejelentkezel:és segítek tájékozódni, megtalálni a számodra legjobb megoldást.

A számodra legjobb megoldást egy előzetes állapotfelmérés alapján fogjuk meghatározni, mert a függők kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, a rendszeres használók kábítószer-használatot kezelő más ellátásban, míg az „alkalmi drogfogyasztók” megelőző-felvilágosító szolgáltatásban részesülnek.

Ha nem az én szolgáltatásom választod, segítek bejelentkezni a kezelésre. Sokáig nem halogathatod sem a döntést, sem a jelentkezést, mert egy év alatt fél évet folyamatosan elterelésre kell járnod.

Az elterelés, kéthetente átlagosan - és minimum - két óra elfoglaltsággal jár. Fontos, hogy a részvételnek folyamatosnak kell lenni, mert a 30 napnál hosszabb kihagyás a hat hónap megszakadásával jár, és kezdheted az egészet elölről, kivéve, ha valamely elháríthatatlan ok folytán például egészségügyi problémák miatt nem tudtál megjelenni.

A hat hónap elteltével az általad választott kezelőhely, igazolást köteles kiállítani a részedre, amit be kell mutatnod a hatóságoknak. Ezután átadják az eljárást megszüntető határozatot. A Btk. úgy szól, hogy az igazolást legkésőbb az elsőfokú bírósági ítélet meghozataláig kell megszerezni és bemutatni. Ezt korábban is elfogadták - lényeg, hogy azután kell elkezdeni a kezelést, hogy megindult a büntetőeljárás.

A hat hónapos kezelés teljesítése, egy büntethetőséget megszüntető okot eredményez, ennek eredménye, hogy az igazolás bemutatását követően az eljárást megszüntetik veled szemben.

A megszüntetett eljárás lényegében olyan, mintha nem is lett volna, nem fogsz szerepelni a büntetett előéletűek listáján - ezt lehet ugyanis az erkölcsi bizonyítványban lekérdezni. Ha szükséged van segítségre, ne halogasd tovább, most jelentkezz be, hogy minél előbb megtaláljuk, a számodra legmegfelelőbb ellátást!Az Elterelés díja

A 12x90 perces Elterelés alkalmanként: 8.500.- Ft

Amennyiben akár csak a leghalványabb gyanúja is felvetődik benned, hogy a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos bajok felszámolásával kapcsolatban nincs meg a következő lépés, nem tudod, hogy mit kell tenned, vagy mit érdemes és hogyan, akkor javaslom, hogy mindenképpen kérj segítséget itt!

Közösen össze tudjuk állítani a számodra megoldás értékű felépülési tervet és megmutatom neked, hogy mit és hogyan kell tenned ahhoz, hogy elérhesd mindazt, amit szeretnél, vagy amit érdemes.